Yeni bir arkadaşımız oldu; Chat GPT-4o

OpenAI’nin yeni duyurduğu GPT-4o, yapay zeka (AI) çalışmalarını yakından takip eden milyonlarca kişi tarafından ilgiyle karşılandı. Uygulamanın ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunulacağı bildirildi.

Sam Altman’ın CEO’su olduğu Open AI şirketi tarafından geliştirilen ve milyarlarca kişinin kullandığı Chat GPT uygulamasının yeni versiyonu tanıtıldı. Sade bir ortamda 3 teknoloji uzmanı tarafından tanıtılan yeni versiyonun adı; GPT-4o.

Tanıtım programını OpenAI’ın Arnavut asıllı Baş Teknoloji Sorumlusu Mira Murati sundu. Kendisine AI Geliştirme Uzmanları Mark Chen ve Barrett Zoph da eşlik etti.

İşte GPT-4o’nun sunduğu bazı önemli özellikler:

 

Sizinle her konuda karşılıklı sohbet edebilecek

GPT-4o metin, ses ve görsel verileri üst düzeyde işleyebilme yeteneğine sahip. Kullanıcıların sesli komutlarını milisaniyeler içinde algılayıp, akılcı cevaplar veriyor, esprili yorumlar yapıyor. GPT-4o hızlı olduğu kadar doğal da. Neredeyse ancak insanlar arasında yaşanabilecek türden sıcak etkileşim ortamları sunuyor.

Gelişmiş Görsel Yetenekler

GPT-4o, gelişmiş görsel işlem yapabilme yetenekleri ile donatılmış. Bu özellikler sayesinde kullanıcıların bir cep telefonundan gösterdikleri görüntüyü analiz edip resimdeki nesneleri tanımlayabiliyor. Görsel  hakkında sorulan neredeyse tüm sorulara cevaplar verebiliyor. Çok karmaşık grafikleri dahi analiz etmekte mahir görünüyor.

Yüksek Bellek Kapasitesi

Modelin önceki GPT’lere göre genişletilmiş bir bellek kapasitesi var. Uzun ve karmaşık konuşmaları destekliyor. 128K’lik genişletilmiş ‘bağlam penceresi’ (*) sayesinde, kullanıcıları uzun süreli etkileşimler sırasında daha tutarlı yanıtlar almasına imkan tanıyor.

Gelişmiş Güvenlik ve Gizlilik

GPT-4o, kullanıcı verilerini koruma ve güvenliği artırma konusunda da önemli iyileştirmeler içeriyor. İşletmeler için özel veri yönetimi ve güvenlik önlemleri sunarak, kullanıcılara verilerini daha güvenli bir şekilde kullanabilme altyapısı hazırlıyor.

Özelleştirilebilir GPT’ler

Beklenen ve aranan özelliklerden biri de bu; Özelleştirilmiş GPT. Kullanıcılar ve geliştiriciler, GPT-4o uygulamasını belirli görevler için özelleştirebilecekler. Meslek dallarına, özel ilgi alanlarına, eğitimlere ya da derinlemesine öğrenmek istenilen konulara uygun bir GPT versiyonu 4o.

 


(*) Bağlam Penceresi (Context Window)

Dil modellerinde, modelin bir yanıt oluştururken dikkate aldığı maksimum metin uzunluğunu ifade eder. Bu, modelin verilen bir metni anlamak ve yanıtlamak için ne kadar geçmiş bilgiyi kullanabileceğini belirler. Bağlam penceresi, modelin doğru ve bağlamsal olarak anlamlı yanıtlar üretme yeteneğini doğrudan etkiler.

ABD’de yazılımcı maaşları uçuyor

Teknoloji devleri yazılım mühendisleri için kesenin ağzını açmış durumda. On binlerce yazılımcı çalıştıran dev teknoloji şirketlerine girenler altı basamaklı maaşlarla işe başlayabiliyor.  Amazon, Apple, Google ve Facebook gibi artık hemen herkesin…

Türkiye için yapay zeka raporu

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Implement Consulting Group, “Yapay Zekanın Türkiye’deki Ekonomik Potansiyeli” konulu bir rapor hazırladı. Raporda AI teknolojisine geçişin Türkiye açısından önemine vurgu yapan dikkat çekici değerlendirmeler yer…

Bu da öğretmen yapay zeka

OPEN AI firmasının Chat GPT-4o versiyonunu açıklamasının hemen ardından Google’dan da hamleler geldi. Şirket özel olarak “öğrenmeye” ayarlanmış yeni bir yapay zeka modelini devreye alıyor. Google öğrencilere “konuşarak” eğitim verecek…

Netflix’ten milyarlarca dolarlık hamle

Netflix kendi reklam sunucusunu (server) kuruyor.  Dünyaca ünlü streaming platformunun 270 milyon abonesi bulunuyor. Netflix reklam işine girişinin üzerinden sadece 1,5 yıl sonra kendi reklam teknolojisi platformunu kurduğunu duyurdu. Bu…

Bilginomist’te dersler başladı

Yazılım uzmanı ve aktivist Kuzzat Altay tarafından kurulup yönetilen BİLGİNOMİST platformu, 13 Mayıs’tan itibaren ‘Java ile Yazılım Mühendisliği’ne Giriş’ kursuyla artık Türkçe konuşulan coğrafyalarda. ABD’de yıllardır binlerce mezun veren bir…