Türkiye’de yazılım mühendisliği yükselişte

Teknoloji ve dijitalleşmenin her geçen gün daha da önem kazandığı Türkiye’de, yazılım mühendisliği en çok talep gören mesleklerden biri olarak göze çarpıyor. Rahat bir çalışma ortamı, iyi bir gelir ve etkileyici bir kariyer elde etmek isteyen pek çok kişi yazılım mühendisliğine yöneliyor. Farklı sektörlerden pek çok büyük şirket bünyesinde yazılım mühendisi bulunduruyor. Bu şirketler yazılım alanında çalışan personellerini yüksek maaşlar ve iyi çalışma şartları sağlayarak ellerinde tutmaya özen gösteriyorlar.

Yazılım mühendisleri hangi sektörlerde görev yapıyor?

Teknoloji devleri ön planda: 

Turkcell, Türk Telekom, Hepsiburada, Trendyol ve Getir gibi teknoloji şirketleri, yazılım mühendisliği alanında en fazla çalışan firmaların başında geliyor. Bu firmalar, web siteleri, mobil uygulamaları, altyapıları ve diğer platformları için sürekli olarak yazılım mühendislerine ihtiyaç duyuyor.

Finans sektörü de geride kalmıyor: 

İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi Bankası ve Enpara gibi finansal hizmetler şirketleri de dijital bankacılık platformları ve BT sistemleri için yazılım mühendislerine yoğun talep gösteriyor.

Kamu Kurumları da yazılım mühendislerine ihtiyaç duyuyor: 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve E-Devlet Kapısı gibi kamu kurum ve kuruluşları da BT sistemleri, e-devlet projeleri ve asayiş uygulamaları için yazılım mühendislerine ihtiyaç duyuyor.

Kaç yazılım mühendisi olduğu bilinmiyor

Türkiye’de tam olarak kaç yazılım mühendisi olduğu konusunda net bir bilgi bulunmamakla birlikte, aktif yazılım mühendisi sayısının 2023 yılında 180 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayının 2030 yılına kadar 500 bine ulaşması öngörülüyor.

Yazılım mühendisliği, Türkiye’de yüksek maaşlar ve iyi iş imkanları sunan bir meslek. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda bu alandaki çalışan kişi sayısının artmaya devam etmesi bekleniyor.

Yazılım mühendisi olmak isteyenler üniversitelerin bilgisayar ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olabiliyor. Ancak son yıllarda gerek eğitim sürelerinin çok daha kısa olması gerekse doğrudan iş hayatının isteklerine cevap verecek içeriklere sahip olmaları sebebiyle bootcamp’ler ve online kurslar  4 yıllık üniversitelere oranla çok daha büyük ilgi görüyor.

Yazılım mühendisliği Türkiye’nin dijital geleceği için kritik öneme sahip bir meslek. Bu alandaki yetenekli insan gücü, Türkiye’nin bu alanda daha da ilerlemesine ve gelişmesine katkıda bulunacaktır.

ABD’de yazılımcı maaşları uçuyor

Teknoloji devleri yazılım mühendisleri için kesenin ağzını açmış durumda. On binlerce yazılımcı çalıştıran dev teknoloji şirketlerine girenler altı basamaklı maaşlarla işe başlayabiliyor.  Amazon, Apple, Google ve Facebook gibi artık hemen herkesin…

Türkiye için yapay zeka raporu

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Implement Consulting Group, “Yapay Zekanın Türkiye’deki Ekonomik Potansiyeli” konulu bir rapor hazırladı. Raporda AI teknolojisine geçişin Türkiye açısından önemine vurgu yapan dikkat çekici değerlendirmeler yer…

Bu da öğretmen yapay zeka

OPEN AI firmasının Chat GPT-4o versiyonunu açıklamasının hemen ardından Google’dan da hamleler geldi. Şirket özel olarak “öğrenmeye” ayarlanmış yeni bir yapay zeka modelini devreye alıyor. Google öğrencilere “konuşarak” eğitim verecek…

Netflix’ten milyarlarca dolarlık hamle

Netflix kendi reklam sunucusunu (server) kuruyor.  Dünyaca ünlü streaming platformunun 270 milyon abonesi bulunuyor. Netflix reklam işine girişinin üzerinden sadece 1,5 yıl sonra kendi reklam teknolojisi platformunu kurduğunu duyurdu. Bu…

Yeni bir arkadaşımız oldu; Chat GPT-4o

OpenAI’nin yeni duyurduğu GPT-4o, yapay zeka (AI) çalışmalarını yakından takip eden milyonlarca kişi tarafından ilgiyle karşılandı. Uygulamanın ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunulacağı bildirildi. Sam Altman’ın CEO’su olduğu Open AI şirketi…

Bilginomist’te dersler başladı

Yazılım uzmanı ve aktivist Kuzzat Altay tarafından kurulup yönetilen BİLGİNOMİST platformu, 13 Mayıs’tan itibaren ‘Java ile Yazılım Mühendisliği’ne Giriş’ kursuyla artık Türkçe konuşulan coğrafyalarda. ABD’de yıllardır binlerce mezun veren bir…